26-01-09

De tanden

Vandaag zijn we met een nieuw thema begonnen : “onze tanden”!Aan de hand van een groot gebit leerden we de correcte namen van de verschillende soorten tanden en hun functie ervan.We leerden ook dat het heel belangrijk is om onze tanden goed te verzorgen en ze zeker elke dag 2x te poetsen.Hoe we moeten poetsen, leren we donderdag. Niet vergeten om dan een tandenborstel, tandpasta en een beker mee te brengen, zodat we met z’n allen kunnen schrobben.
Vandaag zongen we alvast een super-leuk “poetslied”.

 

Tanden poetsen, tanden poetsen.

Poets maar goed, poets maar goed.

Poetsen, poetsen, poetsen.

Poetsen, poetsen, poetsen.

Zo gaat het goed, zo gaat het goed!


Dagelijkse verzorging
Je kind kan het best na het ontbijt en voor het slapengaan zijn tanden poetsen. Als het kan, is het ook verstandig dat hij na de lunch zijn tanden poetst. Hij heeft idealiter zijn eigen kindertandenborstel, kindertandpasta en spoelbeker. Leer je peuter dat hij zijn tandenborstel goed uitspoelt en netjes bewaart. Het is het beste om elke drie maanden een nieuwe tandenborstel te kopen, of je vernieuwt zijn tandenborstel zodra de haren van de tandenborstel ver uit elkaar staan. Je kunt je kind ook met een elektrische tandenborstel laten poetsen.

Goed poetsen
Ook als je kind zelf zijn tanden kan poetsen, is het verstandig om hem te blijven helpen tot hij ongeveer zeven jaar is. Goed poetsen is immers niet makkelijk! Het is daarom aan te raden om zijn tanden nog even na te poetsen, nadat hij eerst zelf heeft gepoetst.

Gebruik een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt en zet de tandenborstel schuin op de grens tussen de tanden en het tandvlees van je kind. Maak korte heen- en weergaande bewegingen waarbij je heel zachtjes drukt. Poets alle tanden en kiezen ook apart en houd bij het poetsen telkens dezelfde volgorde aan.

De kauwvlakken van de kiezen borstel je van voor naar achter. Het tandvlees waar nog geen tanden zijn doorgekomen, borstel je zachtjes. Poets minstens twee minuten en vergeet de binnenkant van zijn tanden en kiezen niet! Na het poetsen is het belangrijk dat je kind goed naspoelt: zo spoelt hij de tandpasta en eventuele losgekomen etensrestjes weg.

Flossen
Flossen is een belangrijk onderdeel van gebitsverzorging, maar je kind hoeft er niet vroeg mee te beginnen. Het is namelijk een heel gepriegel om de flosdraad goed tussen zijn tanden en kiezen te krijgen. Bovendien kan hij zo een hekel krijgen aan flossen. Je kunt aan de tandarts vragen wanneer je er het beste mee kunt beginnen. Als je kind wat ouder is, kan hij het zelf proberen. In eerste instantie gaat het er namelijk vooral om dat hij went aan een goede gewoonte.

Gaatjes voorkomen
Gaatjes worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Wanneer deze bacteriën zich voeden met suikers uit het eten, produceren ze een zuur. Dit zuur werkt in op het glazuur waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. De bacteriën vormen een kleverig laagje op de tanden, dat tandplak wordt genoemd.

Kleverig voedsel dat suiker en koolhydraten bevat, is het meest schadelijk voor het gebit van je kind. Het is namelijk belangrijker hoe lang etensresten op zijn tanden blijven zitten dan hoeveel hij eet. Rozijnen die langzaam worden opgepeuzeld, zijn daarom schadelijker dan een ijsje dat gauw op is. Ook zuur drinken kan het glazuur aantasten. Wees dus matig met frisdrank en vermeng vruchtensap bij voorkeur met water. Geef je kind zo min mogelijk snoep tussen de maaltijden door.

 

Vroeg wennen
Als je kindje meewerkt, kan dat jullie beiden veel leed besparen. Niet alleen nu, ook in de toekomst! Maar het is moeilijk om een dwarse peuter enthousiast te maken voor tandenpoetsen. Gelukkig zijn er wel enkele tips en die heeft Kinderinfo.nl voor je op een rijtje gezet. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat je kindje vroeg beseft dat tandenpoetsen onontkoombaar is, maar ook dat hij merkt dat tandenpoetsen leuk kan zijn!

  • Neem de tijd
  • Meehelpen
  • Een mooie tandenborstel
  • Met een grapje
  • Het moet nu eenmaal!Neem de tijd
Als je zelf haast hebt, wordt je kindje ook sneller onrustig. Neem dus de tijd en zorg voor regelmaat. Maak het tandenpoetsen een vast onderdeel van het ontbijt- en bedritueel. Elk initiatief van je kindje prijs je volop en de sfeer probeer je speels en ontspannen te houden. Jullie hoeven het niet meteen twee minuten vol te houden; je kunt de poetstijd ook langzaam opbouwen.

Meehelpen
Als je je kindje het gevoel geeft dat hij wordt betrokken bij het tandenpoetsen, is hij sneller bereid om mee te werken. Laat hem bijvoorbeeld meekijken in de spiegel. Of laat hem zelf de tandenborstel vasthouden met jouw handen eroverheen.

Als jij ook je tanden moet poetsen, is het al veel leuker. Of spreek af dat jij zijn tandjes eerst mag poetsen en dan mag hij het afmaken.

Een mooie tandenborstel
Laat je kindje in de winkel zelf een tandenborstel uitkiezen. Misschien is er wel één met zijn favoriete tekenfilmheld erop! Zorg er wel voor dat jullie een kleine, zachte kindertandenborstel kopen. Sommige tandenborstels hebben een speciale kinderhandgreep. Je kunt eventueel meerdere tandenborstels voor je kleine in huis halen, zodat hij zelf kan bepalen welke jullie die dag gebruiken.

Lekkere peutertandpasta en een eigen spoelbeker maken zijn spulletjes compleet. Misschien mag je zijn tanden wel poetsen met de brommende elektrische tandenborstel. Met een muziekje of timer weet je kleine precies hoe lang het duurt.

Met een grapje
Een ‘levende’ tandenborstel die eerst zijn buik kriebelt of per ongeluk zijn neus poetst, is reuzeleuk! Je kunt ook ‘wegpoetsen’ wat je kleine die dag allemaal heeft gegeten. Of ga samen hardop ‘aria’s’ zingen. Waarschijnlijk zul je af en toe iets nieuws moeten verzinnen, want dergelijke grapjes werken over het algemeen maar tijdelijk.

Het moet nu eenmaal!
Maak je kindje duidelijk dat er niets anders opzit: tandenpoetsen hoort erbij. De juf en de tandarts zeggen het immers ook! Het is beter om je kleintje niet bang te maken voor de tandarts. Als je van de tandarts een boeman maakt, wil je kindje daar niet meer naartoe. Het werkt ook averechts om je kleintje geen lekkers meer te geven zolang hij niet meewerkt met tandenpoetsen. Ook discussies zijn weinig zinvol. Al is het voor jou ook niet leuk als er tranen vloeien, als je daarna nog een verhaaltje voorleest in bed, is het leed snel weer vergeten.

 

Je kan ook even kijken naar volgende link:  http://www.tandarts.be/library/122/files/annapoetskalende...

 

 

20:01 Gepost door Juf Anouk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.